The Masonic Magazine on Freemasonry and Research into Freemasonry made by Freemasons
Masonic research papers
Bookmark and Share print page Masonic Music our widgets Masonic Newsletter books alerts news alerts rss news feed


Online Masonic Education Course

For the Entered Apprentice, Fellow Craft and Master Mason

search site

logo Square Compasses

The aim of the course is not to make candidates "experts" in Freemasonry, but rather to give them a broad knowledge of its principles, teachings, history and workings.
Developed by W.Bro. Kent Henderson
Dip. T., B. Ed., Grad. Cert. Ed., Grad. Dip. Ed., M. Ed, Diploma of Masonic Education (Sth. Aust.)
Past Junior Grand Deacon, A. F. & A. Masons of Victoria, Australia.




1. Where were you first prepared to be made a freemason?

Answer: In my heart.


2. Where next?

Answer: In a convenient room adjoining the Lodge.


3. Describe the mode of your preparation.

Answer: I was divested of all money and metallic substances of value and hoodwinked, my right arm, left breast, and knee were made bare, my right heel was slipshod, and a cable tow placed around my neck.


4. Where were you made a freemason?

Answer: In the body of a lodge, just, perfect, and regular.


5. And When?

Answer: When the sun was at its meridian.


6. Freemasons lodges being usually held in the evening, how do you account for that, which at first view appears a paradox?

Answer: The earth constantly revolving on its axis in its orbit round the sun, and freemasonry being universally spread over its surface, it necessarily follows that the sun is always at its meridian with respect to freemasonry.


7. What is freemasonry?

Answer: A peculiar system of morality, veiled in allegory, and illustrated by symbols.


8. Name the grand principles on which the order is founded.

Answer: Brotherly love, relief, and truth.


9. Who are fit and proper persons to be made freemasons?

Answer: Just, upright, and free men, of mature age, sound judgement, and strict morals.


10. How do you know yourself to be a freemason?

Answer: By the regularity of my initiation, repeated trials and approbations, and a willingness at all times to undergo an examination when properly called on.


11. How do you demonstrate that proof to others?

Answer: By signs, tokens, and the perfect points of my entrance.


12. What are the three great emblematical lights of freemasonry?

Answer: The Volume of the Sacred Law, the Square and the Compasses.


13. What is the importance of the three great emblematical lights?

Answer: The Sacred Writings are to rule and govern our faith, the square to rule our actions, and the compasses to keep us in due bounds with all mankind.


14. What are the names of the Three Lesser Lights in a freemasons' lodge, where are they situated and what is their purpose?

Answer: The sun, in the South, to rule the day; the moon in the west, to govern the night; and theMaster, in the East to rule and direct his lodge.



The following QUESTIONS are optional. 

You may, IF YOU WISH, learn the answers to them. If so, they may also asked of you in open lodge on the night you take the Second Degree.  


15. What is the principle lesson of the Entered Apprentice Degree, and how should it be applied.

Answer: The principle lesson of the First Degree is Charity, and to embrace the opportunity of practicing charity to anyone in distress.


16. What are the three working tools of an Entered Apprentice?

Answer: The 24 inch gauge, the common gavel, and the chisel.


17. What do the working tools symbolize?

Answer: The 24 inch gauge represents the hours of the day, the common gavel the force of conscience, and the chisel the advantages of education.


18. What two subjects can never be discussed in a freemason’s lodge?

Answer: Religion and politics.


19. What are the four cardinal virtues?

Answer: Prudence, temperance, fortitude, and justice.


20. What are the sacred dictates inculcated in a freemason’s lodge?

Answer: Truth, honour, and virtue.

Home Page | Alphabetical Index | What is New | Freemasons World News
Research Papers | Books online | Freemasons History | Symbolism & Rituals | Book Reviews
Saggi in Italiano | Essais en Langue Française | Monografias em Português | Planchas Masonicas en Español

| Sitemap | Privacy Policy | How to Contribute a Paper |

Masonic Newsletter   News Alerts Subscribe News by Email

RSS Feed   Facebook   Twitter   Google+

visitor/s currently on the page.